Új elfoglaltságaim

Már nagyon, de nagyon régen voltam errefelé. A WordPressen kívül van egy másik blogom is a Bloggeren, inkább azt írtam idáig, de most visszatértem ide is. Gondoltam, hogy törlöm ezt a blogot, de annyi munkám van benne, hogy sajnálnám. Így megmarad nekem is, nektek is. Lesz mit olvasgatni, meg a képeket nézegetni.

Nos, szóval az a helyzet, hogy pár hónapja, olyan 2 körül belefogtam a Duolingóba meg a nyelvekbe megint. Az előzőt eléggé sokáig hanyagoltam, meg volt más is, de most eldöntöttem, hogy IGENIS KELLENEK NEKEM AZ IDEGEN NYELVEK, mert a mai világban elengedhetetlen legalább egy másik nyelv ismerete. Nem csak azért, hogy megértsem a Communion After Dark (továbbiakban CAD) adásait, hanem azért, mert egyszerűen szeretném továbbfejleszteni ezt az egész történetet. Így hát belefogtam. Nem fogok külön blogot indítani a fejlődésemről, ezt itt olvashatjátok el.

Nos, akkor a Duolingós eredmények:

 

 • English – Level 20
  Next level: 1993 XP
  Total XP: 15007 XP
 •  
  Dutch – Level 9
  Next level: 111 XP
  Total XP: 2139 XP
 •  
  German – Level 9
  Next level: 489 XP
  Total XP: 1761 XP
 •  
  Hungarian – Level 7
  Next level: 363 XP
  Total XP: 762 XP
 •  
  Danish – Level 6
  Next level: 270 XP
  Total XP: 480 XP
 •  
  Swedish – Level 6
  Next level: 300 XP
  Total XP: 450 XP
 •  
  Norwegian (Bokmål) – Level 4
  Next level: 40 XP
  Total XP: 260 XP
 •  
  Esperanto – Level 4
  Next level: 78 XP
  Total XP: 222 XP

 

Így állok jelenleg, ami szerintem nem rossz teljesítmény. A leckéket rendszeresen kell ismételnem, mert mindent nem lehet belegyömöszölni a rövidtávú memóriába, mert rengeteget felejt az ember és akkor hiába volt a tanulás, nem? A másik kérdés, ami felmerülhet, hogy minek is tanulom a magyart? Az angol miatt azt is. Az angol tanfolyam kivételével mindegyikre, legyen szó akár a németről, akár a svédről, bármiről, angol válaszokat kell adni, természetesen a magyarra is, mert nincs olyan, hogy magyar tanulóknak német. Nekünk csak angol van és kész, ennyi. Ennyivel kell beérni. Az angol ajkúak szerencsésebbek, mert ők több választási lehetőségük van, ők rögtön angolról tanulhatnak németet, spanyolt, amit akarnak. Mondjuk a koreaiak sem jártak jobban nálunk, mert ők is csak angolt tanulhatnak, de még a hollandok és a lengyelek is be kell, hogy érjék ezzel az egy szem lehetőséggel. Hát, ez van. Mondjuk a németek tanulhatnak anyanyelvről franciát és spanyolt is, de ha mondjuk svédet akarnak, akkor meg kell tanuljanak angolul, nincs már lehetőség. Valahol kicsit úgy érzem, hogy 1. vagy nincs ember, aki elvállalna egy mondjuk magyar(ról) német(re) tanfolyamot vagy 2. inkább kissé mindenkire rákényszerítik az angolt.

Igazán nem akarok politizálni, de nekem nagyon nem smakkol ez a mindenkire erőszakkal rákényszeríteni az angol nyelvet, hogy később ne érjék hátrányok emiatt. Az internet jó nagy része angolul van és még sorolhatnám. Kicsit ez olyan világfalu-globalizációs feeling, hogy mindenki csak angolul beszéljen? Vajon milyen lenne, ha mindenki egy reggel arra ébredne, hogy elfelejtette az anyanyelvét, és csak angolul tud beszélni? Furcsa lenne, nem? Nem, egyáltalán NEM VAGYOK AZ ANGOL NYELV ELLEN, semmiképpen sem, mert szeretem a ‘nem túl nehézsége’ miatt, de azért több lehetőség is adódhatna. Például nem mindenkinek szimpatikus nyelv az angol, valakinek például az orosz jön be, de kénytelen angolul megtanulni, ha tetszik, ha nem, ha a Duolingón akar továbbfejlődni. Vagy ott van a Memrise, ott például csak angol a kezelőfelület. Lehet többféle nyelvet tanulni ott is, de én a Duolingót jobban preferálom. Bár a kettő kiegészíti egymást. majd még keresek jó appokat meg mindent, aztán majd csak sikerül legalább egy középszintre hozni az angolt meg a németet is. Bár utóbbival kissé kemény fába vágtam a fejszémet.

 

 

Reklámok